Een barbecue is pas echt geslaagd met enkele bijgerechtjes. We geven je dan ook graag enkele tips voor een geslaagde middag of avond in alle voedselveiligheid.
Welke bijgerechten voor de barbecue?
De populairste bijgerechten voor een barbecue zijn slaatjes, aardappelen (warm of koud) en pasta. Het is natuurlijk een goed idee om alles vooraf klaar te maken, zodat je meer tijd samen met je gasten aan tafel kunt doorbrengen, zeker als het mooi weer is.
Bij het bereiden van je gerechtjes is het belangrijk om:
- alles zo koel mogelijk te houden, of je nu een marinade, een visbereiding of een sausje maakt;
- alles ook zo lang mogelijk koud te bewaren. Laat alles in de koelkast – of eventueel zelfs in een koelbox – tot je aan tafel gaat. Neem op dat vlak geen enkel risico.
Hetzelfde geldt voor huisgemaakte dessertjes en kant-en-klare desserts die je gekocht hebt.
Bewaar ook gemarineerd vlees in de koelkast en haal het er pas uit wanneer je het gaat bakken.
Wat doe je met rauw en gebakken vlees?
Het is niet altijd makkelijk om te weten wat je moet doen met vlees dat je straks gaat roosteren en vlees dat net van de barbecue komt. Het antwoord is echter eenvoudig: houd beide soorten van elkaar gescheiden!
We vatten het even voor je samen:
- Leg rauw vlees of rauwe kip niet bij vlees dat al gebakken is (of bijna gebakken is) op je barbecue.
- Gebruik afzonderlijke schotels en zorg ervoor dat rauw vlees niet in contact komt met ander eten dat je wilt serveren, zoals slaatjes of brood.
- Leg gebakken vlees nooit op een schotel die je ook voor rauw vlees hebt gebruikt.
- Sausjes en marinades die in contact zijn gekomen met rauw vlees, mag je niet nog eens gebruiken voor gebakken vlees: dat is een belangrijke regel.
Wat zijn de risico's?
Rauw vlees, rauwe vis en rauw gevogelte bevatten altijd bacteriën. Als ze in contact komen met eten dat klaar is om geserveerd te worden, is er een risico op overdracht. Hierdoor loop je kans op voedselvergiftiging.
Een voorbeeld? Listeriose, een ziekte die ernstige gevolgen kan hebben, zeker voor zwangere vrouwen (bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking tot zelfs een miskraam).
Tijd voor dessert!
Als het zonnetje schijnt, heeft iedereen wel zin in een ijsje. Klaar met de maaltijd? Dan pas haal je het roomijs uit de diepvries.
Houd rekening met de volgende tips:
- Zet roomijs op de plek waar de temperatuur in de diepvries het laagst en het meest stabiel is.
- Weinig mensen weten dat roomijs vrij gevoelig is voor bacteriën, zeker als je het zelf op ambachtelijke manier bereidt. Zorg ervoor dat de ingrediënten van goede kwaliteit en zeer vers zijn. Fruit mag bijvoorbeeld geen bedorven plekken vertonen.
- Het is tevens belangrijk om het materiaal dat je gebruikt, regelmatig schoon te maken en te ontsmetten. Als je het ijs aan tafel serveert, moet ook de ijsschep correct (en regelmatig) worden schoongemaakt.
Zo, nu weet je alles om de perfecte barbecue te organiseren, van gerechtjes maken en vlees bakken tot de sausjes en het dessert!
Eet smakelijk!