Barbecueën is een kwestie van organisatie! Vlees, worstjes, vis, bereide gerechten: we beantwoorden graag jullie vragen over hoe je alles bewaart voor en na de maaltijd.
Waarom moet je barbecue gerechten op de juiste temperatuur bewaren?
Niemand heeft zin om bij de barbecue ook bacteriën uit te nodigen aan tafel. Alles wat je nodig hebt perfect bewaren is dan ook een kwestie van gezond verstand.
Houd je zeker aan deze regels:
- Ontdooi diepgevroren producten in de koelkast of in de microgolfoven.
- Bewaar niets langer dan twee uur buiten de koelkast.
- Dek bereide gerechten af als je ze in de koelkast zet.
- Zorg dat de temperatuur in de koelkast maximum 4 °C bedraagt.
Wat zijn de ideale bewaartemperaturen in de koelkast?
Als je gaat barbecueën, hangt de bewaartemperatuur af van het voedsel in kwestie:
- Gehakt en worst: 2 °C
- Gevogelte: maximaal 4 °C
- Vlees, schaal- en schelpdieren en vis: 2 °C
- Boter en kaas: 4 °C
- Diepvriesproducten: minstens -18 °C
Waarom 0 tot 4 °C in de koelkast?
Goede vraag! Belangrijk om te weten is dat kou de groei afremt van de bacteriën die de gerechten voor je barbecue kunnen aantasten. Je kunt levensmiddelen gerust enkele dagen bewaren in de koelkast.
Wat als ik een koelbox gebruik?
Bij een barbecue in je eigen tuin of bij vrienden is een koelbox haast onmisbaar. Dit moet je zeker onthouden:
- Leg het eten altijd onderaan en de koelelementen erop (niet omgekeerd).
- Sommige koelboxen zijn elektrisch: zet zo'n apparaat ruim op voorhand aan, zodat de bodem goed koel is.
- Als je de koelbox gevuld hebt, doe je hem meteen weer dicht.
Wat met de overschotjes van de barbecue?
Die mogen in de koelkast. Dek alle schotels en borden wel goed af om besmettingen te vermijden. Doe dat meteen nadat je hebt gegeten. Laat niets buiten staan.
Is het eten nog warm? Wacht dan tot het niet meer dampt.
Nog een tip: om de temperatuur in de koelkast zo laag mogelijk te houden ga je slim te werk. Zet de overschotjes op het werkvlak en sorteer ze op basis van waar je ze wilt plaatsen. Op die manier hoef je de koelkast maar één keer te openen.
Hoelang kun je overschotjes bewaren?
Dat hangt af van de gerechten die overblijven na de barbecue:
- Bereide groenten kun je makkelijk drie tot vier dagen bewaren.
- Bereide vis blijft twee dagen goed in een afgesloten doos.
- Bereide vleeswaren die goed verpakt zijn, blijven meestal twee tot drie dagen goed in een afgesloten doos.
Hoe interpreteer je een houdbaarheidsdatum?
Hoewel je voor een barbecue vaak allerlei soorten vlees, slaatjes en sauzen koopt, blijft het een goed idee om altijd het etiket te lezen. Hierop kunnen twee soorten vervaldata staan:
-
De datum van minimale houdbaarheid (met de vermelding 'ten minste houdbaar tot' of 'THT'): de kwaliteit wordt gegarandeerd tot op die datum. Het product kan daarna nog worden geconsumeerd als het in goede omstandigheden is bewaard.
In principe is het beter om deze producten na de datum in kwestie niet meer te consumeren. -
De uiterste consumptiedatum (met de vermelding 'te gebruiken tot'), voor producten die snel bederven.In principe is het beter om deze producten na de datum in kwestie niet meer te consumeren.
Denk er ook om dat de data enkel van toepassing zijn op ongeopende producten.
Op die manier beschik je over alle info voor een heerlijke barbecue!
Eet smakelijk!