De pandemie heeft er ons aan herinnerd dat we kwetsbaar zijn en dat het belangrijk is om de burger te beschermen. Aan veiligheid wordt constant gewerkt. Daarom waakt het FAVV al 20 jaar over de gezondheid van alle consumenten in België. We vertellen u hoe we dat doen.
Dit doet het FAVV voor u:
Wij beschermen de Belgen
Waakzaamheid is geboden om alle burgers te beschermen tegen de risico’s die infecties en besmettingen met zich kunnen meebrengen. Waakzaamheid vormt daarom de kern van onze opdracht. Ze neemt diverse vormen aan: controles van bij de landbouwer tot op het bord van de consument, met inbegrip van import- en exportcontroles. Ga maar na: elke werkdag worden in België gemiddeld 300 monsters genomen en dan hebben we de constante strijd tegen voedingsfraude nog niet eens meegerekend.
Wanneer er fouten worden vastgesteld volgen er steeds gerichte inspecties. Om de situatie te verbeteren of te herstellen worden hierbij soms sancties opgelegd. Dit alles vindt altijd plaats in een geest van empathie en begrip.
We begeleiden ondernemingen en sectoren
Momenteel worden we geconfronteerd met een situatie die we nooit eerder hebben meegemaakt. Daarom heeft het FAVV enerzijds zijn preventiewerking versterkt en anderzijds zijn werking op het terrein aangepast om de zaken niet nog moeilijker te maken voor de soms zwaar getroffen ondernemingen en sectoren.
We maken een uitzonderlijke periode mee. Daarom voeren we niet alleen inspecties uit, maar staan we de handelaren ook bij, zoals bijvoorbeeld tijdens de voorbereidingen van de heropstart of gewoon bij het verzekeren van de continuïteit van hun activiteiten.
Dit komt ook tot uiting in een aantal versoepelingen. Zo maken onze controleurs voor bepaalde sectoren gebruik van een vereenvoudigde inspectiechecklist. Ook kunnen horecazaken - die tijdelijk hun activiteiten stopzetten - een traiteurdienst opzetten zonder vooraf een vergunning te moeten aanvragen.
Wat ook belangrijk is voor de horeca en de ambulante handel, is de steunmaatregel die is genomen in het kader van de gezondheidscrisis. De financiële bijdrage die deze sectoren elk jaar aan het FAVV moeten betalen, wordt in 2020 voor al deze bedrijven kwijtgescholden. Een hele opluchting! Deze maatregel wordt gesteund door de Europese Commissie.
Wondermiddelen? Niets van aan!
Als Federaal Agentschap staat het FAVV sinds het begin van de crisis paraat, waar we een soms onzichtbare, maar essentiële rol spelen.
Want in elke crisis zijn er mensen die van de situatie proberen te profiteren. Zo gebruiken bepaalde ondernemingen de pandemie als aanleiding om via het internet voedingssupplementen te verkopen die bescherming zouden bieden tegen Covid-19. Daarbij doen ze beweringen over een geneeskrachtige of preventieve werking, maar dat is niet toegestaan: pillen of wonderdrankjes tegen Covid-19 bestaan (nog) niet!
De strijd tegen zulke vormen van fraude is een van de vele taken van het FAVV. We onderscheppen regelmatig postpakketten met voedingssupplementen die zogezegd tegen Covid-19 zouden beschermen. De waarheid is dat deze producten de gezondheid zelfs kunnen schaden, want anders dan de voedingssupplementen die in België worden verkocht, zijn deze niet traceerbaar en niet bekend bij de autoriteiten.
En morgen? Ook dan blijven we waken en begeleiden!
Het coronavirus lijkt de korte keten en de verkoop van levensmiddelen op lokaal niveau te hebben gestimuleerd. Om lokale producenten bij te staan, is er sinds 2008 de Voorlichtings- en begeleidingscel van het FAVV. Aan de hand van opleidingen, gidsen en projecten dient deze cel als contactpunt voor de begeleiding van ondernemers die Belgische streekproducten kweken, telen en produceren. In 10 jaar tijd hebben ruim 70.000 professionals en vrijwilligers een opleiding gevolgd. Indrukwekkend, niet?
Het FAVV blijft elke dag honderden monsters van producten nemen. Onze medewerkers blijven ter plaatse gaan want de voedselveiligheid blijft onze prioriteit. Daarbij tonen we steeds begrip voor de situatie waarin bepaalde handelaars zich bevinden.
Het FAVV is meer dan ooit onmisbaar voor de Belgische consumenten en producenten, want de Belgen verwachten transparantie ... en veiligheid.