We nemen kort nog even de basisregels door voor vlees, gevogelte, vis en bijgerechten, voor een geslaagde barbecue deze zomer.
Waarom houd je verschillende soorten voedsel beter gescheiden?
De zomer is de ideale periode om samen met vrienden en familie buiten te genieten van de zon en een lekkere barbecue. Vergeet echter niet om je etenswaren gescheiden te houden tijdens de bereiding en de maaltijd zelf. Bij warm weer bestaat immers het risico dat allerlei micro-organismen zich razendsnel vermenigvuldigen.
Hoe houd je etenswaren het beste gescheiden?
Gelukkig zijn er enkele heel eenvoudige regels om alles probleemloos te laten verlopen door het eten voor de barbecue gescheiden te houden.
1. Boodschappen doen
Boodschappen doen is een heel belangrijk moment. Doe fruit en groenten niet in dezelfde tas als vlees en vis. Op die manier kun je kruisbesmettingen vermijden. Een tip? Gebruik ook een aparte tas voor vlees, voor vis en voor gevogelte.
Terug van de winkel? Recht naar de koelkast! Berg alles slim op, stop de koelkast niet te vol zodat de lucht voldoende kan circuleren. Leg vers vlees en verse vis in de zones van 2 °C en de rest in de minder koude zones (4° of 5 °C).
2. De voorbereiding
Hier moet je drie dingen onthouden:
- Bereid rauw vlees en rauwe vis niet samen met ander eten.
- Gebruik een nieuw mes en een andere snijplank telkens als je aan het volgende product begint. Of was beide zorgvuldig af voor je ze opnieuw gebruikt.
- Houd verse groenten uit de buurt van vlees, vis en gevogelte, die dragers kunnen zijn van micro-organismen.
3. Bereiden en serveren
Ook hier is de gouden regel om rauw en gebakken eten gescheiden te houden en zo kruisbesmettingen te vermijden. Op rauwe producten zijn immers altijd wel bacteriën aanwezig.
- Leg rauw vlees of rauwe kip niet bij vlees dat al gebakken is (of bijna gebakken is) op de barbecue.
- Leg gebakken vlees nooit op een schotel die je eerder ook voor rauw vlees hebt gebruikt.
- Zorg ervoor dat rauw vlees niet in contact komt met ander eten dat je wilt serveren, zoals slaatjes of brood.
- Gebruik geen sauzen of marinades voor gebakken vlees als je ze eerder ook al hebt gebruikt voor rauwe vlees.
4. Wegbergen en overschotjes
Na een lekkere maaltijd ga je beter meteen aan de slag. Alles wat je later nog kan opeten (en geen uren buiten heeft gestaan!) zet je in de koelkast, bijvoorbeeld in een propere opbergdoos. Producten uit blik eet je beter volledig op. Als je geen enkel risico wilt lopen, gooi je die restjes beter weg.
Zo ben je klaar voor een 100% veilige barbecue volgens de regels van de kunst!