Het is opnieuw mooi weer en dan organiseren we met plezier een gezellige barbecue! Voor een geslaagd etentje geven we graag enkele slimme tips.
Je barbecue voorbereiden
Deze stap mag je zeker niet overslaan. Voor je aan de slag gaat is het heel belangrijk dat je je barbecue schoonmaakt. Reinig de grill zorgvuldig en plaats hem enkele minuten in de vlammen. Er mogen geen vetresten en stukjes verkoold vlees of groenten meer aan hangen!
Droog de grill daarna zorgvuldig af.
Boodschappen doen
Heb je je boodschappenlijstje gemaakt voor de barbecue? Koop je producten in de juiste volgorde!
- Koop vlees en vis altijd als laatste.
- Neem een koeltas of koelbox mee om alles in op te bergen.
- Het kan warm worden in de wagen en in de koffer. Breng je boodschappen na het winkelen dus meteen naar huis om ze op te bergen.
7 gouden regels voor een geslaagde barbecue
- Diepvriesproducten gekocht? Voorzie de nodige tijd om ze te laten ontdooien.
- Marinades dek je af met keukenfolie en plaats je in de koelkast.
- Versnijd grote stukken vlees en gevogelte of bak ze vooraf.
- Gebruik altijd minstens twee snijplanken: één voor groenten en één voor vlees of vis.
- Laat je houtskool voldoende lang branden (15 minuten) voor je begint (dat geldt uiteraard niet voor een barbecue op gas).
- Vooraf bereide bijgerechten en desserts: zet ze in de koelkast tot wanneer ze gegeten worden.
Houtskool kiezen
We raden aan om gezuiverde houtskool te gebruiken (dit staat op de verpakking). Vermijd dus vuil, behandeld, geverfd of harshoudend hout. Voor een gasbarbecue mag je deze opmerking natuurlijk negeren.
Vuur en voeding
Zorg ervoor dat je vlees of vis niet te dicht bij de warmetbron plaatst. Polyaromatische koolwaterstoffen (PAK's) zijn kankerverwekkend en ontstaan bij het bereiden van voeding die rechtstreeks in contact komt met verbrandingsproducten, zoals rook.
Zorg ervoor:
- dat je wacht tot de kolen met een wit laagje bedekt zijn voor je begint te barbecueën;
- dat je grill minstens 10 cm boven de kolen is geplaatst;
- dat er geen vlammen ontstaan;
- dat er geen vet op de kolen valt (dat zorgt namelijk voor de productie van PAK's). Verwijder daarom zo veel mogelijk het vet van het vlees.
Goed om te weten
Zomerse temperaturen zijn ideaal voor de ontwikkeling van allerlei micro-organismen.
Dat kan leiden tot twee gevaren die verband houden met het bewaarproces en de bereiding:
- Voedselvergiftiging veroorzaakt door de aanwezigheid van ziektekiemen in de voeding. Onvoldoende hygiëne tijdens de bereiding ligt vaak aan de basis.
- Ongewenste stoffen, ook al is roosteren op zich een zeer gezonde bereidingswijze (er wordt immers weinig vet toegevoegd). Vermijd de vorming van benzopyrenen.
Tot slot smullen ook andere gasten, zoals insecten, graag van al dat lekkers op de barbecue, ook al heb je ze niet uitgenodigd. Zorg er dus voor dat alles goed afgedekt wordt.
Eet smakelijk!